MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana też...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Domowe sposoby na skaleczenia i rany. Skorzystaj z tych produktów, gdy nie masz pod ręką środków odkażających! Pozwolą uniknąć zakażenia

Babka zwyczajna i babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana też wąskolistną oraz babka zwyczajna (Plantago maior), inaczej babka lekarska to niepozorne i powszechnie występujące rośliny, które rosną niemal na każdym trawniku czy w niejednym ogródku. Gdy zranimy się podczas spaceru czy wyjazdu warto poszukać jednej z nich i użyć jej liści do obłożenia rany. Wystarczy rozetrzeć lub rozgnieść w rękach listek babki lancetowatej (wąski i podłużny) lub babki zwyczajnej (szeroki i jajowaty), żeby wydobyć z niego sok i przyłożyć go do zranionego miejsca. Babka zadziała przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jej sok działa przeciwwysiękowo zmniejszając przenikanie białych krwinek do przestrzeni pozanaczyniowej. Dzięki temu łagodzi ona stan zapalny, tamuje krwawienie oraz przyspiesza gojenie się rany. Zmniejsza również ból i obrzęk, a zastosowana na ukąszenie owada niweluje także świąd.

Zobacz również

Kaczyński na Podlasiu: Zmiana ugrupowania po wyborach, to oszukiwanie obywateli

Kaczyński na Podlasiu: Zmiana ugrupowania po wyborach, to oszukiwanie obywateli

Zakończył się remont świetlicy w Czarkowach w gminie Nowy Korczyn

Zakończył się remont świetlicy w Czarkowach w gminie Nowy Korczyn

Polecamy

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę