Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś świętujemy Dzień Pizzy. Zobacz jak ją przygotować [wideo]

Paulina Targaszewska
Smaczny placek z różnymi dodatkami i sosem pomidorowym czyli pizza - znany jest na całym świecie. Dziś obchodzimy Dzień Pizzy. Z tej okazji odwiedziliśmy pizzerię Biesiadowo, aby podpatrzeć jak przygotowuje się ten popularny przysmak.

9. lutego obchodzony jest Dzień Pizzy. Smaczny placek z różnymi dodatkami i sosem pomidorowym znany jest na całym świecie. Pizza to potrawa włoska. Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to wówczas płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Z Grecji ok. 500 roku p.n.e. miały trafić do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto dodawać nieodłącznie sos pomidorowy. Przyjmuje się jednak, że oficjalnie pizza narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza ta była wyjątkowa, bo znalazły się na niej pomidory, ser mozarella i bazylia, które miały reprezentować narodowe barwy Włoch. Nazwano ją wówczas margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Z okazji Dnia Pizzy postanowiliśmy odwiedzić pizzerię Biesiadowo przy al. Wojska Polskiego i podpatrywaliśmy, jak przygotowuje się ten przysmak.

- Najczęściej mieszkańcy zamawiają u nas giganty - mówi Jakub Mazur z pizzeri Biesiadowo. - Nie ma jednak jednego, popularnego smaku smaku. Każdy wybiera taką pizzę jaką lubi. Często też przy wyborze pizzy ludzie kierują się ceną - wybierają ten smak, który aktualnie jest w promocyjnej cenie.

Jaka jest najlepsza pizzeria w Szczecinie? Zagłosuj w plebiscycie gs24.pl

Aby stworzyć pizzę najpierw przygotowuje się ciasto z mąki, soli i drożdży. Całość należy poporcjować, w zależności od wielkości pizzy. Z ciasta należy uformować płaski placek. Na nim rozsmarowujemy pomidorowy sos i posypujemy serem. Na wierzchu układamy ulubione dodatki, a następnie na około 7 minut wstawiamy do pieca. Pamiętamy przy tym o obracaniu pizzy i pilnowaniu aby nie utworzyły się na niej pęcherze powietrza.

- Przy tworzeniu pizzy ważna jest przede wszystkim cierpliwość - mówi pan Jakub. - Nie spieszmy się przy jej przygotowaniu i nie zniechęcajmy, jeżeli pierwsza pizza nie będzie idealna. Praktyka czyni mistrza!

Macie ochotę wygrać zaproszenia do pizzerii? Pochwalcie się swoją pizzą na stronie Naszego Miasta

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto