MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków....
fot. foodandmore/123RF

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki wieprzowe

Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków.

Składniki:

• 300 g schabu bez widocznych pasm tłuszczu,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 2 cebule,
• 10 pieczarek,
• 200 g cukinii,
• oliwa z oliwek do polania,
• zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Mięso należy pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę trzeba umyć i również pokroić, pieczarki przekroić na cztery części, a cebulę na osiem. Cukinię obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub grube plastry. Na wykałaczkę zaczynamy nadziewać mięso, cebulę, pieczarki, mięso, cukinię i paprykę. Całość powtarzamy 2-3 razy, w zależności od wielkości kawałków. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Grillowanie mięsa wieprzowego zajmuje ok. 10 minut dłużej niż mięsa drobiowego.

Zobacz również

Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024. Oficjalne wyniki wyborów w Szczecinie

Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024. Oficjalne wyniki wyborów w Szczecinie

Wypadek tira pod Proszowicami. Poważne utrudnienia w ruchu

Wypadek tira pod Proszowicami. Poważne utrudnienia w ruchu

Polecamy

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

To najlepsze firmy z Małopolski w konkursie "Teraz Polska"

To najlepsze firmy z Małopolski w konkursie "Teraz Polska"

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki