Jak zrobić zakwas chlebowy?
Do zrobienia zakwasu chlebowego potrzebujemy jedynie mąki i wody. Jego wykonanie trwa pięć dni:
- 1 dzień - Do wysokiego słoika wsypujemy 100 g mąki. Następnie dolewamy ok 100 ml wody, tak by powstało geste ciasto. Woda powinna być w temperaturze pokojowej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 24 godziny.
- 2 dzień - Do zakwasu dosypujemy garść mąki i dolewamy tyle wody, aby ciasto było gęste. Mieszamy i odstawiamy.
- 3 dzień - Powtarzamy "dokarmianie" zakwasu tzn dodajemy trochę mąki i trochę wody.
- 4 dzień - Ponownie "dokarmiamy" zakwas.
- 5 dzień - Ostatni raz "dokarmiamy" zakwas i odstawiamy na noc. Zakwas chlebowy jest gotowy!
Możemy upiec pierwszy chleb! Do ciasta na chleb dodajemy wymaganą porcje zakwasu (np. do 600 g mąki dajemy 200 g zakwasu, do tego łyżeczkę cukru, łyżkę soli i 300 ml wody).
Nie zużywamy całego zakwasu na raz!
Warto zostawić część zakwasu w słoiku i wstawić do lodówki. Bez "dokarmiania" zakwas przeżyje w lodówce do 7 dni! Należy przynajmniej raz na tydzień dosypać do niego garść mąki i dodać trochę wody.
Jeśli znów planujemy upiec chleb, zakwas należy dzień wcześniej wyjąć, "dokarmi" i odstawić w cieple miejsce.
Uwaga - zapach zakwasu może wydawać się nieprzyjemny i przypominać np. ocet balsamiczny. Nie jest to powodem, by zakwas wyrzucić. Zakwas może się też rozwarstwiać.
Zakwas nie nadaje się do użytku jeśli pojawi się na nim pleśń lub zmieni barwę na czerwoną czy czarną.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?