Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne smaki ziemi myślenickiej. Spójrzcie na stoły i potrawy jak u mamy i babci

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Pandemia przerwała doroczny zwyczaj jakim było organizowanie przed świętami Bożego Narodzenia Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych i przynajmniej na razie do niego nie powrócono. Głównym bohaterkami tych konkursów były panie z kół gospodyń wiejskich i przygotowane przez nie potrawy wigilijne. Zawsze wedle przepisów mam i babć, czasem w wersji tradycyjnej, a czasem nieco unowocześnionej. Jako, że od trzech lat konkursy nie odbywają się, sięgnęliśmy do naszego archiwum fotograficznego i przypominamy wigilijne stoły i potrawy. Może kogoś zainspirują i skłonią do przygotowania pieczonych korpieli, makiełek, pitucha, albo klusek z tartych ziemniaków.

FLESZ - Nowe świadczenie dla rodzin z dziećmi

od 16 lat

A oto co można było podczas konkursów zobaczyć i spróbować:

KGW Bieńkowice
Barszcz czerwony, ryba w warzywach, podpłomyk, kołacz z serem, ciućpajs (potrawa ze śliwek, jabłek i gruszek), kapusta z grzybami, groch z kapustą, kluski razowe, karp w oleju lnianym, karp w galarecie "Zielony", prażuchy ze śmietaną smażoną, zacierka z suszkami, pierogi z kapustą, zupa grochowa z krupami, pituch, fasola z barszczem czerwonym, krokiety z grzybami, żur grzybowy z ziemniakami, uszka z grzybami, opłatek z miodem.

KGW Czechówka
Zupa grochowa z kaszą, suszki z zacierką, żur kiszony z grzybami i ziemniakami, kluski z makiem, piernik świąteczny, strucla z makiem, zawijak z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, śledź z cebulą, karp pieczony, surówka z kiszonej kapusty.

KGW Glichów
Pierogi z kapustą i grzybami, chleb wiejski pszenny, kluski z makiem, kulebiak z kapustą i grzybami, opłatek z miodem, śledź po wiejsku, grzaniec, suszki z zacierką, kasza z grzybami suszonymi, strucla makowa, barszcz z czerwoną fasolą, kompot z suszu, ziemniaki z zupą grzybową, pierniki, bułeczki słone (podawane do kapusty z grochem), krupy z grochem.

Zespół Regionalny "Zagórzanie" z Lubnia
Kapusta z grochem, kompot z suszu, fasola z czerwonym barszczem, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec zawijany, paruchy ze śliwkami, zupa grzybowa z łazankami, piernik, paluchy wigilijne, śledzie solone, fasola ze śliwkami, żur z korpielami, korpiele na mleku.

KGW Pcim
Śledzie matiasy solone, chleb wiejski, żurek z grzybami, kompot z suszu, barszcz czerwony, kapusta z grzybami, śledzie marynowane, groch ze śliwkami, nalewka (wiśniówka), korpiele na dwa sposoby: zasmażane i pieczone.

KGW Raciechowice
Kompot z suszu śliwkowego i jabłek, spółka (pod tą nazwą kryją się krupy z grochem), kapusta z grochem, targanka (coś jak łazanki) z grzybową, ryba w galarecie, chleb z czarnuszką, makowiec zwijany, tort orzechowy (obowiązkowo podawany z okazji imienin Jana 27 grudnia).

KGW Kalina z Rudnika (gm. Sułkowice)
Karp smażony z ziemniakami i surówką z kapusty, zupa grzybowa z łazankami, groch pichotny z wody, makaron z makiem, kluski z kapustą i grzybami, śledzie wg. własnej receptury, zupa z przecieranego grochu, galas ze śliwek z lanym ciastem, uszka z grzybami z czerwonym barszczem, kompot z suszorek, kukiełka z rodzynkami i miodem, żur z grzybami.

KGW Tokarnia
Groch z kapustą, śledzie, grochówka, ryby, korpiele z mlekiem, fasola, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami.

KGW Trzemeśnia
Kołacz, buchta z makiem, makowiec, kulebiak, surówka z kapusty kiszonej, pierniczki, kapuśniaczki, barszcz czerwony z uszkami, kluseczki ze śliwkami, śledź po trzemeśniańsku, pituk, krupy z grochem, grzaniec, ryba smażona, chleb wiejski, pierożki z kapustą, kapusta z grochem i grzybami, żur z ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na myslenice.naszemiasto.pl Nasze Miasto