Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc: żurek z kiełbasą, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka wielkanocna

red.
Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka
Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka archiwum
Przepisy na Wielkanoc: pyszny żurek, babka wielkanocna, mazurek, jajka faszerowane i biała kiełbasa... Pyszne przepisy wielkanocne! Wybierz interesujące Cię przepisy wielkanocne.

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania wielkanocne.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, jajek i wielkanocnego mazurka. Poniżej prezentujemy przepisy na wielkanocne potrawy.

Żurek - Przepis na tradycyjny polski żur

Przepis na tradycyjny polski żur - Składniki:
- kości wędzone od schabu
- ½ kg- marchew
- 1 średnia szt.- seler
- ½ średniej szt.- woda
- ok. 2,5l- liść laurowy
- 3 szt.- ziele angielskie
- 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18%
- 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa
- ½ kg- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

ŻYCZENIA WIELKANOCNE 2016: wierszyki na Wielkanoc [śmieszne, wesołe, oryginalne, najlepsze życzenia]

Przepis na tradycyjny polski żur - Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie. 2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości. 3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek. 4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka. Smacznego

Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka

Przepis na Białą Kiełbasę z cebulą

Przepis na Białą Kiełbasę z cebulą - Składniki:

- Biała kiełbasa - surowa lub parzona,
- 3 duże cebule,
- szklanka jasnego piwa,
- pieprz, majeranek,
- łyżeczka suszonych warzyw,
- olej do smażenia.

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka

Przepis na Białą Kiełbasę z cebulą - Przygotowanie:

Białą kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w plastry cebulą. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa, ten etap przygotowania dania powinien trwać nieco ponad pół godziny, jeśli parzona - wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszone warzywa, pieprz i majeranek, według uznania.

Przepis na jajka faszerowane

Przepis na jajka faszerowane - składniki
6 jajek, pół łyżeczki papryki w proszku, tyle samo gorczycy, dwie łyżki majonezu.

Przepis na jajka faszerowane - przygotowanie
Podobnie jak poprzednie jajka gotujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyciągamy, rozdrabniamy i mieszamy razem z majonezem i przyprawami.

**

Przepis na Mazurek: Mazurek kajmakowy, Mazurek czekoladowy, Mazurek cygański**

KRUCHY SPÓD DO MAZURKA KAJMAKOWEGO I CZEKOLADOWEGO:

- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka

Składniki szybko wyrobić, zgnieść, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach aż do uzyskania złotego koloru (20-30 minut)

Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka

Mazurek kajmakowy:

Na kruchy, upieczony i wystudzony spód wyłożyć gotową masę kajmakową (1 puszka) i udekorować bakaliami.
Można też użyć mleka skondensowanego, gotowanego wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny.
Schłodzić, żeby masa trochę stężała.

Mazurek czekoladowy

- pół puszki masy kajmakowej
-3 łyżki mleka
- pół tabliczki czekolady deserowej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Kiedy już stanie się płynna, dodać 3 łyżki mleka i masę kajmakową. Mieszać, aż składniki się połączą. Lekko wystudzić i rozsmarować na upieczonym, zimnym spodzie. Udekorować bakaliami.

Mazurek cygański

- dowolne bakalie ( np. rodzynki, morele, figi, daktyle) - mniej więcej po 10 dag
- 15 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów
5 jajek
25 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 suchy wafel

Bakalie i migdały drobno posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, białka ubić na sztywną pianę. Połączyć bakalie, migdały, masę z żółtek i mąkę, a następnie delikatnie wymieszać z białkami. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć wafel. Wylać na niego masę i piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu ozdobić lukrem.

Autor: Katarzyna Kojzar


Potrawy wielkanocne. Przepisy na Wielkanoc: pyszny żur, biała kiełbasa, jajka, mazurek, babka

**

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ**

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ - Składniki na 2 babki:

- 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i dodać szklankę krupczatki)
- 60 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- około pół litra mleka
- 20 dag stopionego masła
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- około 200 g cukru pudru
- starta skórka z cytrusów
- kieliszek alkoholu (np. rum)
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół małej łyżeczki soli

PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ - Zrobić rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wystudzony tłuszcz.

Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto (powinno stanowić mniej niż połowę foremki) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 35 minut w temperaturze 160º (do "suchego patyczka").

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto