Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Skąd się wziął Tłusty Czwartek. Skąd to święto i tradycja jedzenia pączków?

Magdalena Domańska-Smoleń
Tłusty Czwartek 2018. Skąd się wziął Tłusty Czwartek, co to za tradycja? [TŁUSTY CZWARTEK]
Tłusty Czwartek 2018. Skąd się wziął Tłusty Czwartek, co to za tradycja? [TŁUSTY CZWARTEK] Damian Kujawa
Skąd się wziął Tłusty Czwartek. Głównym zwyczajem w tłusty czwartek jest oczywiście zajadanie się pączkami i faworkami (chrustem). Skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Przeczytajcie.

Tłusty Czwartek 2018. Jak w Małopolsce obchodzono Tłusty Czwartek? Tradycja Tłustego Czwartku

Czy wiecie, że w Małopolsce w bardzo specyficzny sposób obchodzono tłusty czwartek? Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. Według legendy, nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza Combra, złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy na krakowskim rynku. Mówiono: „Pan Bóg wysoko, a król daleko, któż nas zasłoni przed Combrem”. Umarł on podobno w tłusty czwartek.

W każdą rocznicę śmierci przekupki na targu urządzały więc huczną zabawę i tańce. Podczas zabawy zaczepiały przechodzących tamtędy mężczyzn, których zmuszały do tańca lub do oddawania wierzchniej odzieży w zamian za krzywdy, jakie wyrządził Combr. Comber w Krakowie był urządzany aż do 1846 roku, gdy władze austriackie zabroniły jego obchodów.

Tłusty Czwartek 2018. Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2018? DATA, DZIEŃ Kiedy jest Tłusty Czwartek?

Ile kalorii ma pączek. Ile kalorii mają faworki? Jak je spalić, żeby nie przytyć (PĄCZEK, FAWORKI, KALORIE, TŁUSTY CZWARTEK)

Tłusty Czwartek 2018. Skąd u nas tradycja smażenia i jedzenia pączków?

A kiedy usmażono pierwszego pączka? Pączki były znane w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko; słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.

Tłusty Czwartek 2018. Pączek idealny

Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty. Jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że jeden pączek ma około 240 kalorii. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka.

Tłusty Czwartek 2018. Pączki w literaturze

O pączkach, zwanych dawniej kreplami, pisał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”:
„Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty”.
Jerzy Kitowicz, ksiądz, polski historyk, pamiętnikarz i korespondent polityczny o pączkach pisał tak:
„Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet - wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska”.

Źródło: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto