MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Uwaga kierowcy! Od dziś zmiany w organizacji ruchu w Osowej

Uwaga kierowcy! Od dziś zmiany w organizacji ruchu w Osowej

Koszalińscy policjanci oddali hołd poległemu żołnierzowi sierż. Mateuszowi Sitkowi

Koszalińscy policjanci oddali hołd poległemu żołnierzowi sierż. Mateuszowi Sitkowi

Polecamy

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

Chrupiący chleb portugalski nie tylko na śniadanie. Nie skończysz na jednej kromce

Chrupiący chleb portugalski nie tylko na śniadanie. Nie skończysz na jednej kromce

Który polski aquapark jest najtańszy? Aktualny ranking: tylko 6 zł za godzinę

Który polski aquapark jest najtańszy? Aktualny ranking: tylko 6 zł za godzinę