Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne przepisy

Jakub Markiewicz
Jakub Markiewicz
Nakłuj jajko z dwóch stron i zrób wydmuszkę. Umyj ją octem. Podgrzej czubek pisaka nad świeczką i namocz go w wosku. Narysuj na jajku dowolny wzór i pomaluj go farbkami lub flamastrami.

Zalep otworki woskiem lub plasteliną. Wszystkie pokolorowane miejsca pokryj woskiem i wrzuć jajko do barwnika podgrzanego w ciepłej wodzie. Po 3-5 minutach wyjmij je i osusz. Usuń wosk z otworków. Podgrzej pisankę nad palnikiem. Gdy wosk się stopi, wytrzyj pisankę chusteczką, a gdy ostygnie, natłuść ją.

Jest to przepis na Krzczonowską Pisankę Bogumiły Wójcik

Ilość potrzebnych jaj: 1

Koszt: 1zł

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

- jajko o jasnej skorupce, najlepiej białe

- wosk pszczeli

- barwnik do jajek

- pisak zrobiony z patyczka i blaszki wygiętej w kształcie rożka (tzw. żelazko)

- skórka słoniny

Mazurek Orzechowy

Ilość osób: 6 osób

Koszt: 25 zł

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki na kruche ciasto:

- 1 kostka masła

- pół kg mąki krupczatki

- 2 żółtka

- 2 łyżki śmietany

- łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

- pół szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.

- ¾ szklanki cukru pudru

Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. Zmieszaj składniki na masę. Podpiecz spód ciasta i wyłóż na niego masę. Wyrównaj, opędzluj odrobiną białka. Piecz na złoty kolor (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni. Ostudzony mazurek polukruj lub udekoruj roztopioną czekoladą.

 

Baba Drożdżowa

** Ilość osób:** 6 osób

Koszt: 12 zł

Czas przygotowania: 4-5 godzin

Składniki:
- 1 kg mąki

- 150 g drożdży

- 1 szklanka mleka

- 1 kostka cukru

- 1 kostka masła

- 5 jaj i 2 żółtka

- skórka cytrynowa, garść rodzynek

- pół szklanki oleju

Zrób rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce. W garnku podgrzej mleko, masło i cukier. Do miski wsyp mąkę, dodaj ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszaj. Na końcu dodaj wyrośnięte drożdże.

 

Odstaw na 15 minut. Zagnieć ciasto, stopniowo dolewając olej. Dodaj sparzone rodzynki, startą skórkę cytryny, zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Postaw w ciepłym miejscu, by podrosło.

 

Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zwiększ do 200 stopni. Piecz około pół godziny.

 

 

Biały barszcz na zakwasie z razowego chleba


Ilość osób:
6 osób

Koszt: 10 zł

Czas przygotowania: 3-4 dni

Składniki:
- razowy chleb

- 2 łyżki śmietany

- mięso na wywar

- pętko kiełbasy

- 3 jajka

- odrobina chrzanu

Razowy chleb zalej przegotowaną wodą i postaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, żeby skwaśniał. W garnku zagotuj wywar z mięsa, zakwas, dopraw śmietaną. Do talerza wlej barszcz, dodaj pokrojoną kiełbasę, ugotowane jajko i dopraw do smaku tartym chrzanem.

MC

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto