Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

mad
O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki

serwatka - 8 litrów
chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu
kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg
boczek wędzony surowy - 1 kg
łopatka wieprzowa - 1 kg
zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
jajka - 20 szt.
zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
żeberka wędzone - 1 kg
jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku

Wykonanie
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Składniki serwatka - 8 litrów chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg boczek wędzony surowy - 1 kg łopatka wieprzowa - 1 kg zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.) jajka - 20 szt. zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki) żeberka wędzone - 1 kg jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce) przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku Wykonanie W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
Pituch, sułkowicka krzonówka, wędzonka z Bobowej… Okazuje się, że wielkanocne stoły Małopolski nie tylko samym żurkiem stoją. Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów na świąteczne zupy. Sprawdź przepis na żurek wielkanocny.
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto